2023. június 30., péntek

Lontai Léna: Sebzett Pillangó

 

Lontai Léna: Sebzett Pillangó


Kiadó: Álomgyár Kiadó

Kiadás éve: 2022

Stílus: Szerelem / Krimi / Kaland

Értékelés: 5/5

Előzmények:

Régóta szemeztem ezzel a könyvvel. Az írónőre először 2022 nyarán figyeltem fel, a Könyvhéten, de sokáig ódzkodtam attól, hogy olvassak tőle. Bár ő maga szimpatikus volt, de a könyvei nehéz témákat ígértek és ezekkel mindig az a gondom, hogy ezt vagy nagyon jól megírja valaki, vagy nagyon nem... Pár hete a könyvébe botlottam a könyvtárban és  elérkezettnek láttam az időt, hogy adjak neki egy esélyt. Szerencsé(m)re az első forgatókönyv valósult meg és valósággal beleszerelmesedtem a könyvébe. Nehéz téma ide vagy oda, nem tudtam letenni, annyira sodortak az események.



Cselekmény:

Mély szegénység, halálos betegség és prostitúció? Ki akarna ilyesmikről olvasni? Maguktól szerintem nagyon kevesen. Pedig kellene! Ez a könyv nagyon életszagú és tanulságos is egyben. 

Radics Evelin, egy félig roma, félig magyar kislány, akit egyedülálló anyukája nevel, nehéz körülmények között. Beleláthatunk kettejük életébe, mindennapjaikba, apró botlásaikba és szeretetteljes kapcsolatukba, amiről számunkra is kiderül, hogy egy gyermeknek nem feltétlenül az anyagi javak a legfontosabbak, hanem a törődés és a szeretet. A regény egyik erőssége, hogy példákat hoz, amelyeken keresztül megérteti velünk, hogy mindannyian sebezhetőek vagyunk. Van, aki a származása, van, aki a vallása, van, aki az életvitele miatt. Viszont, ha az ember korrekt marad és nyitott mások felé, akkor nem várt meglepetések érhetik: vagy az örömlányok irányából vagy a gyűlölt, osztály "szépikéje", Apollónia felől.

Aztán Evelin életébe lassacskán belép a szerelem. Lontai Léna nagyon érzékletesen írja le a fiúk közeledését és Evelin kezdeti bizonytalanságát az irántuk való érzéseiben. Számos férfi karaktert megismerhetünk és még az ők további, jellembeli változásukat is, hisz jóformán mindannyian megjelennek pár évvel későbbi valójukban a könyv lapjain. Egytől-egyig jól eltalált karakterek, de a legérdekesebb számomra Péter volt, akit mindenféle rejtély övezett. Azt nem árulom el, hogy a könyv végére mindent megérthetünk-e majd, de mindenképpen érdemes figyelmesen olvasni.

És ez a könyv másik erőssége: hogyha figyelmesen olvas az olvasó, akkor elég hamar összeállhat előtte a történet. 

Kivéve a legutolsó kérdést, amire nem kaptunk választ: ki tette a vörös rózsát a padra? És bármennyire gyűlölöm és ki nem állhatom a függő végéket - ennek a könyvnek mégis jót tett.

Értékelés:

Ez az első könyv, amit olvastam az írónőtől, de nem az utolsó. A könyvei leírása alapján talán ez állt hozzám a legközelebb, de alig várom, hogy a többinek is adhassak egy esélyt😊 .

Lontai Léna nagyon érzékletesen ír fájdalomról, szegénységről és kiszolgáltatottságról. Mindezt úgy, hogy az olvasó nem elhatárolódni akar ezektől, hanem inkább a megértésre és elfogadásra koncentrál. Talán éppen ezért alapkönyv nálam ez a történet. Napjaink világáról, problémáiról, Magyarországáról szól - még, ha a 90-es évek végén, 2000-es évek elején játszódik is a történet.

A könyv mindvégig izgalmas és cselekményes marad - néhol már-már hihetetlenül cselekményes (például a Harry szál kicsit "túl" nagy szerencse volt, mégis kibontatlan maradt: érdekelt volna mi lett a kutyusával 😅).

Nagyon ritkán érzem azt olvasás közben, hogy nagy betűs JÓ könyvet olvasok és hogy szívesen megosztanám ezt az élményt másokkal is. De most ez volt bennem. Köszönet érte Lontai Lénának.

2023. június 12., hétfő

Bódis Kriszta: Kisasszonyképző

 

Bódis Kriszta: Kisasszonyképző

Istenhegy 1.

Kiadó: Európa

Kiadás éve: 2022

Stílus: Életrajzi

Értékelés: 4/5

Előzmények:

Először a könyv borítójára figyeltem fel, ami egyszerre zseniális - hisz ki gondolná, hogy magát Tüdős Klárát ábrázolja - és csodaszép. Maga a cím is egy könnyed, vidám, békebeli történetet ígér, ám itt kezdődnek a meglepetések...

Mielőtt olvasni kezdtem, sosem hallottam Tüdős Kláráról. Valaki, aki ilyen jelentős személyiség volt, hogyan tűnhet el ennyire az utókor látóköréből? Vitathatatlan, hogy Bódis Kriszta egy nagyon jó témához és ezáltal személyiséghez nyúlt, akit igazán kár lett volna elfeledni.

Miközben ezt a könyvet olvastam, sokkal rosszabb értékelést akartam adni neki. Aztán megnéztem az alábbi riportot (cím: Youtube - Bódis Kriszta regénye Tüdős Klára életéről) Bódis Krisztával és hirtelen - nagyjából - elkezdtem érteni, hogy mire gondolhatott, miért írhatta úgy a könyvet, ahogy. És a könyv végére érve - bármilyen lassan haldtam is vele -, várni kezdtem a folytatást.

Cselekmény:

Adott egy fiatal, ámbár csúnyácska leány, aki a debreceni országgyűlési képviselő jelölt egyszem gyermeke. Ennek megfelelően kellően elkényeztetett és páratlan szabadságvággyal megáldott teremtés lesz belőle. 


Megismerhetjük a Tüdős család rokonait, barátait, még a cselédeiket is. Eközben újabb és újabb szereplők tűnnek fel a színen, akik hol teljesen elmaradnak a történet során (például a svájci leányiskolából ismerős Anny) vagy időről időre visszatérnek (például Gedeon Frankenburg - aki az egyik legnagyobb talány számomra az egész regényben, mivel hiába kerestem rá az interneten, nem találtam...).

A rengeteg cselekmény során nyomon követhetjük Klára nővé válását, melynek főbb színhelyei - Svájc, London és Budapest - is a regény színterévé válnak.

Értékelés:

Ami számomra nagyon nyögve nyelőssé tette az olvasást, az a könyv dagályossága volt. Ezen egyszerűen nem tudtam felülemelkedni. Rengetegszer futottam bele felesleges felsorolásokba, környezetleírásokba, amikkel csak teltek a lapok, de nem haladt a történet. Vagy terjedelmes levelekbe, amiknek sok mondanivalója nem volt (gondolom ezeket egy az egyben átemelte valahonnan az írónő).

Továbbá ott voltak még a plusz kis jelenetek: például Erzsi a piacon. Őszintén: nem érdekelt. Sem vicces nem volt, sem tanulni nem lehetett belőle, cserébe teltek vele a lapok. Vagy a textil kezelése, a hadgyakorlatok... Én nem vitatom, ehhez hatalmas kutatómunka kellett, de ha ez érdekelne, akkor ezekről olvasnék, nem Tüdős Klára életéről. Vitathatatlan, a korszellemhez hozzátett, de ahhoz már a korábbi oldalak is. 

Kíváncsi vagyok, hogy mely szereplők maradnak állandóak a triológia során és mi lehet Gedeon Frankenburg szerepe. Szuper lenne egy összefoglaló is arról, hogy kik voltak valós személyek, illetve kik azok, akik az írónő fantáziájának szüleményei.

Nagyon tetszettek bizonyos idézetek is:

"Igen, igen, még az is az asszony hibája, ami a férfié, s ez így van minden nemzet elképzelései közt, éppen úgy Amerika-szerte, mint minálunk." - 132.o.

"De tudod, édes Ethel, engem az irigység nem megöl, hanem inspirál. És most igen nagy szükségem van ihletre, bár nincs nagyobb ösztönző erő, mint a nincstelenség." - 424.o.

És ebből, illetve a tetteiből kristálytisztán kiderül, hogy Klára nem egy hétköznapi lány volt. Talán erre szokás mondani, hogy meghaladta a korát.

A regény épp ott ér véget, hogy Klára férjhez ment és valószínűleg innen is fog folytatódni a következő rész, amit mindenképpen szeretnék majd elolvasni.


Bauer Barbara: Vörös posztó

  Bauer Barbara: Vörös posztó Kiadó : Jaffa Kiadó Kiadás éve : 2023 Stílus : Történelmi  Értékelés : 5/5 Előzmények: Méltán írhatom, hogy Ba...