2022. december 30., péntek

Budai Lotti: A parfümkészítő

 

Budai Lotti: A parfümkészítő

Öt érzék - Illatok

Kiadó: Álomgyár Kiadó

Kiadás éve: 2022

Stílus: Romantikus / Történelmi

Értékelés: 5/5

Előzmények:

Budai Lotti munkássága számomra hiánypótló Magyarországon. Végre valaki, aki mer valódi, történelmi lábakon álló regényeket írni, nálunk is - Németországban ennek hatalmas "divatja" van. Ezek a regények hihetetlen atmoszférával rendelkeznek és amellett, hogy elvarázsolnak, tanítanak is. Talán ezért is rajongok Lotti könyveiért ennyire... Ezt a jelenlegit, bevallom, nem olvastam ki ripsz-ropsz, mint úgy a könyveket általában szoktam, hanem a társam volt munka útjaim során mindvégig: megjárta velem Dániát és Franciaországot is. Közben pedig elvarázsolt...


Cselekmény:

Budai Lotti könyveinél megszokhattuk már, hogy a főszereplő általában egy erős női karakter. Sophie Malon, édesapjának hála, kortársnőinél nagyobb önállóságnak örvend. Szabadon járhat kelhet a Bellebarbe birtokon, ahol a számára berendezett kis "laborban" készíti illóolajait. Élete mindaddig idilli mederben folyik, míg kérőt nem kerít számára gonosz testvére, Gaston (jajj, az a fránya Szépség és a Szörnyeteg párhuzam!). Bár a frigy meghiúsul, Sophie hányattatásai csak ekkor kezdődnek...

A cselekménybe nem szeretnék túlzottan mélyen belemenni, hisz az maradjon mindenkinek meglepetés. Amire inkább koncentrálnék, az a profizmus, amivel Lotti mindvégig kalauzolt minket az illatok világában. Illatokat mutatott be - ami legyünk őszinték: könyvön keresztül nem kis kihívás -, alaptéziseket tanított meg nekünk a parfümkészítéssel kapcsolatban és mindezt egy maradandó élménnyel is megkoronázta: voltam olyan szerencsés, hogy ott lehettem a 2022. november 16-ai könyvbemutatón, ahol az általa, a kornak megfelelő alapanyagokból készült parfümmel illatosított könyvjelzőt kaptam a könyvem mellé. Lehet ennél élőbbé tenni egy könyvet? (A könyvjelző mindig utazott velem - szerintem sokan csodálkoztak, hogy miért szagolgatom annyit :D )


Sophie karakterét tekintve nem annyira kiemelkedő főhősnő: nem történik nála jelentős személyiség-formálódás, csupán él a számára nyújtott lehetőségekkel és tanul. Majd ennek hála többre viszi. Egy kis ármánykodás, "boszorkány-vadászat", népmesei vonások, indiai kalandokkal meghintve...  Hatalmas utazás ez a könyv, ami rengeteg történelmi helyszínt és személyiséget ölel fel egyszerre. Pár példa a teljesség igénye nélkül: Jean-Honoré Fragonard (álljon itt két képe, amit a Louvres-ban fotóztam), XV. Lajos, Madame de Pompadour. Lotti olyan finoman kalauzol bennünket a régi korok Franciaországában, hogy tudatában sem vagyunk, milyen alapos történelem leckét kapunk - az "illat leckék" mellé ;) ! És akkor a helyszínek: Grasse, a Luberon hegység - benne Amandiers-vel, Párizs és végül Versailles. Ezt a könyvet tényleg olvasni kell.
Egy problémám volt vele talán: nagyon - nagyon pontosan írta le pl.: az enfleurage technikáját (lásd alább) vagy a desztillálást, de nekem nagyon hiányoztak a rajzok/ábrák! Azok a kis kártyák, amik a "A borostyánszemű" regényeknél szerepeltek, itt is szuperül elfértek volna. Szóval nem nagy kritika, végül is a google mindent megtalál... :)



Értékelés:

Budai Lotti számomra a történelmi regények hazai, koronázatlan királynője. Ezzel a regényével pedig feltettem nálam az i-re a pontot. A gyengéim közé tartoznak a jó parfümök és a romantika/ felvilágosodás korában játszódó regények is. Ő ezt a kettőt ötvözte. Szóval nálam olvasatlanul is teli-találat volt, de miután végeztem vele csak annyit tudok mondani: IMÁDTAM. Jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki kicsit ki szeretne kapcsolni a hétköznapokból, könnyedebben elmélyülni a múlt korok világában vagy csak pontosabb betekintést szeretne az illatok világába. Lehet válogatni, kit mi ragad meg :) ! 

Amit nekem adott:

Eszembe jutatta a párizsi Fragonard parfümériát, ahol ennek hála, újra megtekintettem a parfümökről szóló kiállítást (ha beszélsz franciául, szigorúan kerüld az angol vezetést... borzalmas :D). Illetve útitársam volt Dániában is. Pár kép emlékül arról, hogy volt egy könyv, amit nem akartam "befalni", hanem izgalommal és értékelve olvastam minden sorát.



Bauer Barbara: Vörös posztó

  Bauer Barbara: Vörös posztó Kiadó : Jaffa Kiadó Kiadás éve : 2023 Stílus : Történelmi  Értékelés : 5/5 Előzmények: Méltán írhatom, hogy Ba...