2023. május 5., péntek

Kiss-Nemes Veronika - B. E. Belle

 

Kiss-Nemes Veronika - B. E. Belle: Szavak

A társadalom,  amelyben a káromkodás természetes, de a bocsánatkérés nem ismert

Kiadó: Maraton

Kiadás éve: 2021

Stílus: Pszichológiai

Értékelés: 5/5

Előzmények:

Aki ismer, tudja, hogy ki nem állhatom a különböző "önsegítő" és "ismerd meg önmagad" könyveket. 

Egyfelől nem gondolom, hogy szükségem lenne rájuk, másfelől pedig elborzaszt, hogy sérültebb/rosszabb periódusában lévő ember felkavaró dolgokat olvashat magáról/az életéről, majd a könyv végén ott marad egyedül, mindenféle támasz nélkül. "Bírkozz meg vele ahogy tudsz!" Ha mázlija van, elmegy pszichológushoz vagy legalább a barátaival beszél a gondokról. Rosszabb esetben pedig felrúgja az addigi életét, mondván "keresem önmagam". Egyszóval, utálom az ilyen könyveket.

Miért vettem mégis a kezembe ezt a kötetet? B. E. Belle neve számomra egyfajta garancia arra, hogy nem valami átgondolatlan, pszichológiai maszlagot fogok olvasni, hanem minőséget. Ez volt az egyetlen oka, hogy bele mertem vágni.


 Cselekmény:

ÉS NEM BÁNTAM MEG!!! Talán ez volt számomra a legfelkavaróbb a könyv olvasása során, hogy "a mindenit, így is lehetne". 
Emlékszem, a metrón kezdtem olvasni és egyből beszippantott. Az első fejezet az intelligenciáról szól, aminek, mint a könyvből megtudhattam, 8 változata van. Irtó érdekes, ahogyan beazonosíthatod magad, hogy te vajon melyikbe tartozol? (Rám a nyelvi, természeti, társas és személyes intelligencia jellemző - szerintem.) 

Ez a könyv egyik erőssége is: próbál rábírni, hogy megvizsgáld a dolgokat a magad szemszögéből, elgondolkozz és esetleg le is jegyezd azt, amin változtatni akarsz/kellene. 

A témákat illetően számomra kicsit random volt miről ír a könyv és miről nem. Volt itt minden: szingliség, social media, káromkodás, stb. ... Szinte minden részben találtam olyat, ami számomra érdekes volt. Külön kiemelném az "Igazságérzet" című fejezetet, aminél nyilvánvalóvá vált számomra, hogy az én igazságérzetem is túlfejlett. Viszont! Én nem szeretnék ezen változtatni. Persze, lehet rajta finomítani, hogyan tálalod az igazad, de a mondanivaló ugyanaz marad. 

A másik érdekes felfedezés számomra, hogy hálás lehetek a családomnak. Mint másoknál is, nálunk is rengeteg probléma volt, viszont az alapokat tőlük kaptam, ami alapjában félig meghatározza azt, hogy boldog életem lehet (50% genetika, 40% befolyásolható, 10% környezet). És szerintem ez az egyik legfontosabb téma: hogyan is legyünk/ lehetünk boldogok? De mindenkire magára bízom, hogy felfedezze az egyes fejezeteket és az abban leírtakat magára vetítse.


Értékelés:

Tetszett! Jól összeszedett, példákkal alátámasztott, változatos és aktuális. Nem ítélkezik, nem akar világot megváltani, csak elgondolkodtatni. És itt az egyik kulcs: gondolkodásra sarkall.
A másik pedig, hogy ehhez segítséget is nyújt: filmek, társasjátékok, könyvek révén. Hogy merre keressen az ember, hogy több történetet is lásson/halljon.
Fontos azonban, hogy adjunk időt magunknak és a könyvnek is. Többször előfordult velem, hogy miután elolvastam egy adott fejezetet, pár napra rá újra felcsaptam a könyvet az adott résznél, hogy még egyszer kielemezzem a helyzetem vagy felidézzek egy-egy jelentősebb mondatot.
A könyv végén még az alapvető pszichológiai szavakat is elmagyarázzák a laikusoknak, illetve útmutatást kapunk mikor és hová érdemes fordulnunk, ha arra jutottunk, nekünk segítség kell. 
Ajánlom mindenkinek, aki szkeptikus az önismereti könyvekkel szemben, mert paradox módon ez a könyv nekem visszaadta bennük a hitemet :) ! 

Bauer Barbara: Vörös posztó

  Bauer Barbara: Vörös posztó Kiadó : Jaffa Kiadó Kiadás éve : 2023 Stílus : Történelmi  Értékelés : 5/5 Előzmények: Méltán írhatom, hogy Ba...