2021. július 23., péntek

Csernovszki-Nagy Alexandra: Mimi regénye

 

Csernovszki-Nagy Alexandra: Mimi regénye

Kiadó: NewLine Kiadó

Kiadás éve: 2020

Stílus: Romantikus / Történelmi

Értékelés: 5/5

Előzmények:

Mikor először szembe jött velem ez a könyv, a borítója ragadott meg. Western hangulatot árasztott, kifinomultságot. Átfutottam a rövid leírást és tudtam, hogy el kell olvasnom. Hirtelen nem sok olyan könyvet tudnék mondani - A kőszívű ember fiain kívül-, ami az 1848-49-es szabadságharcról szól és mégis regény. Ez lehet az én hiányosságom is, de nekem Alexandra könyve hiánypótló volt. 



Cselekmény:

Gyarmaty Emília kisasszony, családja egyetlen női utódja, házasodni készül. Vagyis, ő nem éppen, de a családja mindenképpen ezt szeretné. Feltűnik a színen fivérei jó barátja, Békefi Gábor, a léha, léhűtő, nőcsábász úrfi. Ettől kezdve pedig szem nem marad szárazon, szív nem marad épségben... Ha akarja, ha nem, az olvasó mindvégig ezzel a két karakterrel izgul - békeidőkben, a pesti árvíz idején vagy a szabadságharc alatt.

Nem tudtam elszakadni a gondolattól, hogy ez a regény a magyar "Elfújta a szél". A mi Scarlett O'Haránk, a mi Rhett Buttler-ünk, a mi szabadságharcunk. A párhuzam érezhető volt, de nem zavaró. Az írónő olyan ügyesen írta meg ezt a regényt, hogy élettel telivé tegye: ki ne érezte volna már magát olyan lesújtó helyzetben, mikor rá kellett jönnie, hogy szerelme nem hogy nem kerül viszonzásra, de a másik még csak komolyan sem veszi? Együtt reménykedünk Mimivel, hogy talán most, talán egyszer sikerül. Hullámvölgyeken fel és le. Az egész regény erről szólt, és ezért is életszagú. Hiába, hogy egy másik évszázadban, más körülmények között játszódik. A problémák, a kihívások ugyanazok: megfelelő férjjelöltet találni, ha pedig nincs ilyen? "Vénlánynak" maradni, mások megvetésének a tárgya lenni. De! Mimit nem ilyen fából faragták. Ő ezt is képes az előnyére fordítani.

A karakterek egytől-egyig jól kidolgozott személyiségek: Mimi, aki akaratos, de mások számára a "bölcs". Hihetetlenül jól átlát minden szituációt, mindig van egy okos ötlete, jó meglátása. Higgadt marad, lehet rá számítani. Akarva-akaratlanul az olvasó is a hatása alá kerül. Békefi Gábor, akinek már a lapokon keresztül is átsüt a nőcsábász személyisége és az olvasót is magába bolondítja. Mimi fivérei, a történet folyamán már valahogy a sajátunknak érezzük őket: Gézukát, a hős védelmezőt nem lehet nem megmosolyogni :) . A gonosz, az irigy és a jó barátnő is olyannyira ismerős karakterek. Ki ne találkozott volna már ezekkel a jellemekkel a saját életében? 

A könyv másik erőssége a jól megválasztott helyszínek és történelmi események. A balatoni korzón, hódolók gyűrűjében töltött nyarak; az 1838-as pesti árvíz által romossá vált lakások; a szabadságharc pusztításai... Mind-mind a történetbe bugyolálva jutnak el hozzánk.

A könyv ívét egyértelműen lefelé menőnek értékelném, nem a rossz értelemben. Az eleje könnyed, magával ragadó, eteti magát. Viszont, ahogy halad előre a történet, egyre komorabb lesz és szomorúbb. Sokat gondolkodtam rajta, hogy jó-e ez így, tényleg ennyire sötét véget kellett kapnia? Végül arra jutottam, hogy amúgy - hiába a sok-sok Hollywood ihlette film - ilyen a való élet. Idősebb korára mindenkit sok tragédia ér, hát még, ha az 1848-49-es szabadságharc alatt élt. Ennek ellenére nem szerettem kevésbé a történetet és nem hagyott bennem űrt a lezárását tekintve. Az utolsó oldalakat megkönnyeztem, mesterien búcsúztatta el az írónő a számunkra is kedvessé vált karaktereket.

Bevallom: a regény olvasása előtt nem tudtam ki az a Csernovszki-Nagy Alexandra. Most már tudom, és még többet szeretnék olvasni tőle. Meghatározó olvasási élmény marad számomra ez a kötete.



Bauer Barbara: Vörös posztó

  Bauer Barbara: Vörös posztó Kiadó : Jaffa Kiadó Kiadás éve : 2023 Stílus : Történelmi  Értékelés : 5/5 Előzmények: Méltán írhatom, hogy Ba...