2023. január 29., vasárnap

R. Kelényi Angelika: Veszélyes Vadvirág

R. Kelényi Angelika: Veszélyes Vadvirág

Carolina Wood sorozat - 7. rész

Kiadó: Álomgyár Kiadó

Kiadás éve: 2022

Stílus: Romantikus / Krimi

Értékelés: 4.5/5

Előzmények:

Angelika könyvei közül a Caroline Wood sorozat az egyik kedvencem. Változatos helyszínek, izgalmas bűnügyek és egy kis szerelmi szál, ami könnyedebbé teszi a kalandokat. Számomra a tökéletes kombináció a nagybetűs KIKAPCSOLÓDÁSHOZ! Ez a regény mégsem rendelkezett számomra a szokásos könnyedségével, ámbár annál több elgondolkodtató témával: a megszokott díszletek mellé gyermekbántalmazás is került, ami egy hihetetlenül fontos és figyelemre méltó téma. 



Cselekmény:

A képzeletbeli, Balaton-parti Balatonrakoncán járunk, ahol Caroline épp az egyhangú, nyugodt életét tengeti, miközben a Vadvirág Panziót próbálja sikeresebbé tenni. Kapcsolata Ádámmal kiegyensúlyozott mederben zajlik, míg felszínre nem kerülnek a különbözőségeik. 

A hotel "türkiz" szobájában az egyik, kellemetlen lakó holttestére talál a személyzet... Vajon ki lehet a gyilkos? Miért épp ebben a panzióban ölték meg és mi lehetett az indíték? - Ezekre a kérdésekre keresi a választ a hősnőnk, mit mondhatni, igencsak eredményes módon. Lesz itt minden: szexi női/férfi zsaru, napraforgó ültetvényen való kúszás, monokli. Igazi csavaros krimi!

Mindeközben az "Édes Flores"-ből /R. Kelényi Angelika - Carolina Woods sorozat - 6. rész/ ismerős arcok is feltűnnek: Liliom és Rose személyében. Liliom küzd a magyarral, de új barátra talál Ricsi, a bántalmazott kisfiú személyében. 

Vajon sikerül Caroline-nak a több fronton való küzdelem? Megtalálja a gyilkost és sikerül segítenie Ricsin is? Mindezt úgy, hogy a szerelmi élete se lássa kárát? Erre kapunk választ a regény végére.

Értékelés:

A Caroline Wood könyvek (számomra) egyik nagy erénye, hogy bármilyen sorrendben olvashatóak. Ez a rész is megállná külön a helyét. 

Nagyon komplex könyvet kaptunk ezúttal Angelikától. Nem csak a könnyed, nyaralós regényt, hanem egy elgondolkodtató élethelyzetet - a bántalmazott Ricsi és az anyukája helyzetét-, illetve egy komoly párkapcsolati dilemmát, melyet nagyon jól fogalmazott meg az írónő az alábbi idézettel: 

"A szerelem semmi, ha közben fel kell áldoznod magad. A szerelem akkor csodálatos, ha közben az lehetsz, aki lenni akarsz." 

Egy picit nehezményeztem a könyv hátulján található leírás kapcsán, hogy semmi, de semmi(!) nem utalt arra, hogy ez most egy mélyebb regény lesz. Pedig épp ezt teszi értékessé. Hogy mer írni és beszélni azokról a dolgokról, amiket az ember sokszor hajlamos a szőnyeg alá söpörni, mert "ha nem látom, akkor nem is kell vele foglalkoznom". 

Nehéz dolog az embernek szembe néznie azzal, aki. Caroline is így van ezzel, pedig bebizonyosodik, hogy egy olyan ember áll mellette, aki mindenben támogatja. És itt érünk el a fél csillag levonáshoz: Iszonyatosan idegesített néhol a pökhendisége. Pedig én ezt a karaktert szeretem, nagyon! De egyik-másik oldalon úgy viselkedett, hogy rá sem ismertem. Belehergeli magát olyan dolgokban, amiket kvázi ő okozott. Hibáztat egy másik embert egy olyan dologért, amiről ő nem tehetett. Nos, ezekkel nem tudtam azonosulni, indokolatlannak és sértőnek éreztem a reakcióit, annyira nem illett a róla a fejemben kialakult képhez.


Amit nekem adott:

Számomra a Caroline Wood sorozat mindeddig a könnyed kikapcsolódást jelentette, de ez a rész, most annál sokkal többet adott. Csodálom Angelika bátorságát és szókimondását, hogy a párkapcsolati nehézségek és gyermekbántalmazás témakörében olyan témákat feszeget, amiről az emberek szeretnek megfeledkezni vagy nem foglalkozni vele. Mindeközben mégis vannak vicces pillanatok is a könyvben így a komolyság nem megy a szórakozás rovására. És minden jó, ha a vége jó... :) 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Bauer Barbara: Vörös posztó

  Bauer Barbara: Vörös posztó Kiadó : Jaffa Kiadó Kiadás éve : 2023 Stílus : Történelmi  Értékelés : 5/5 Előzmények: Méltán írhatom, hogy Ba...