2023. január 13., péntek

Mörk Leonóra - Lány igazgyöngyökkel

 

Mörk Leonóra: Lány igazgyöngyökkel


Kiadó: Jaffa Kiadó

Kiadás éve: 2016

Stílus: Romantikus / Történelmi

Értékelés: 5/5

Előzmények:

Mörk Leonóra neve 2022 nyarán jött velem szembe először, mikor a Könyvhéten dedikált. Sosem hallottam még róla - ami lehet az én hiányosságom is, de megtetszett, hogy "bújtatott" történelmi regényeket ír, ráadásul többnyire Németország "színpadán", ami a kedvenc országom... Így el is döntetett, hogy márpedig nekem tőle olvasnom kell! Nem ez az első kötet, ami a kezembe akadt tőle, de mivel ez most nagyon magával ragadott, így megér egy bejegyzést... :) 


Cselekmény:

2015. májusában Márta egy DHL küldeményt kap a szülei címére, melyben egy 1726-ban íródott napló rejtőzik. A naplót régi szerelme küldte el hozzá, akivel 2005-ben ért véget hirtelen a kapcsolatuk. Vajon miért hozzá fordul az egykori szerelme? Ki fogja tudni deríteni mit rejt a kalligrafált kézírás? 

A lapokon rejtőző különös történetet Bényei Molnár Ádám, egy protestáns fiatalember vetette papírra, pár év távlatából. Ez a magyarázat rá, hogy Márta a kulcsember a napló titkának megfejtésében: hisz a napló magyarul íródott.

Így tárulkozik fel előttünk egy tehetséges, jómódú, ámbár a szabályokat nehezen tűrő (és sokszor áthágó) lány, Anne-Sophie alakja. A tündérmese kezdetét veszi: férfi álruhában az erdőben belebotlik egy fiatal úriemberbe, akinek vérző sebét szakszerűen látja el. Majd - mily kicsiny a világ! - mikor az édesapja által rábízott feladatot akarja végrehajtani, mit ad Isten, kibe botlik Frigyes Ágost Drezdájában, a saját városában? Az ismeretlen idegenbe. És innen indulnak a népmesei motívumok: álarcosbál Moritzburg kastélyában (lásd jobbra), aprócska figurák készítése gyöngyből (lásd lent), a jóságos törpe udvari bolond, tömlöc... Csupa kaland, igazi mese. És hogy happy end lesz-e a vége? Na, ezt a mi képzeletünkre bízza az írónő. De előtte még a könyv lapjain bejárjuk vele Hanszongot (a mai Szöult), az 1700-as évek Amszerdamát és találkozunk a híres Aalbert de Rijk festőművésszel is.


Értékelés:

Drezda és a Grünes Gewölbe számomra is maga volt a csoda, mikor ott jártam. És teljesen egyetértettem az írónő következő mondatával: "... ahogy végigsétáltam a kincstár üvegvitrinjei között, az ingerküszöböm lassan egyre magasabbra emelkedett." Ugyanezt éreztem én is. Annyi csoda van ott egy helyen - azóta sem láttam ennyire gazdag és változatos gyűjteményt-, hogy 1 nap kevés rá. Ugyanakkor minden helyen van valami, ami magával ragadja az embert. Ez történhetett Mörk Leonórával is. Egy annyira hihető mesét talált ki hozzá és olyan szépen felfűzte ennek a mesének a darabkáit egy fonalra, hogy egy valódi, értékes gyöngynyakláncot kapunk tőle -- aminek minden darab gyöngye már önmagában is érték, de ezek együtt igazi kincset alkotnak.

Ez egy olyan regény, aminek olvasása közben arra gondol az olvasó, hogy: "Ez most tényleg így volt? Vagy nem?" - hiszen annyira jól van megírva, hogy akár így is lehetett volna. 

Az írónő által igen kedvelt dupla idősík itt is megmarad: hol a modernkori Drezdában, hol Frigyes Ágost Drezdájában járunk, de az idővonalbeli ugrás nem zavaró. Finoman csepegtet nekünk olyan általános műveltséget meghaladó érdekességeket, mint Cosel grófnő - királyi szerető - élete, ami Stolpen várában, fogságban ért véget. Vagy Orzelska grófnő alakja, aki hébe-hóba férfiruhába öltözött és talán nem csak a király lánya volt, hanem annál több is...

Egy minimális kritikát tudnék megfogalmazi: annak, aki nem ismeri olyan jól a várost és híres helyeit, talán nem annyira magával ragadó a sok helyszín megnevezése - ritkábban leírása. Bár persze, ott a Google, ott mindenre rá lehet keresni. 

Amit nekem adott:

Felidézte bennem 2014 és 2017 nyarát, aminek egy részét Drezdában és környékén tölthettem (A zárókép Pillnitz kastélya mellett készült, ahol egy kosztümös fotózásba cseppentünk). Ez a történet magával ragadó, könnyed, mégis tanulságos és lebilincselő. Tanít és szórakoztat. Ajánlom mindenkinek, aki nyitott arra, hogy elvesszen picit az elmúlt korok varázsában és felnőtt létére még szereti a romantikus meséket!








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Bauer Barbara: Vörös posztó

  Bauer Barbara: Vörös posztó Kiadó : Jaffa Kiadó Kiadás éve : 2023 Stílus : Történelmi  Értékelés : 5/5 Előzmények: Méltán írhatom, hogy Ba...