2023. november 2., csütörtök

Budai Lotti: A festőművész

 

Budai Lotti: A festőművész

Öt érzék - Színek


Kiadó: Álomgyár Kiadó

Kiadás éve: 2023

Stílus: Történelmi/ krimi

Értékelés: 5/5

Előzmények:


Az "Öt érzék" sorozat - bár még csak a második részénél járunk - máris az egyik legnagyobb kedvencem történelmi kategóriában. Zseniális alapgondolat és mesteri kivitelezés. Az "Illatok" rész teljesen elvarázsolt és azt hittem, felülmúlhatatlan lesz.  Első hallásra a festés témaköre egészen egyszerűnek hangzik, de a köré szőtt történelmi-vallási-festészeti történet kiemelkedőre sikerült, így az ember csak arra tud gondolni: "Vajon tényleg így történhetett?". Ez a könyv annyival többet rejt, mint amire először gondolna az ember!


Cselekmény:

A 15. század végi Firenzében járunk, ahol még mindig a Mediciek vannak hatalmon. Bianca Gorini, az egyik Medici testvér törvénytelen lánya, kisgyermekként egy szörnyű bűntett szemtanúja lesz. Az árva gyermek így kerül Lorenzo de' Medici gondozásába, akinek udvarában olyan lehetőségek várnak rá, amik nem adattak meg abban a korban bármely lánynak. Tanulhat. Történelmet, nyelveket és leghőbb kívánságát is valóra váltván: festészetet. Miként lehetséges ez a középkori Firenzében? 



Budai Lotti zseniálisan csűri-csavarja a szálakat. Lehetővé teszi a lehetetlent és még sincs az az érzése az embernek, hogy valami szirupos csodáról olvas, mivel sokszor történnek az olvasó számára is meghökkentő, váratlan fordulatok. Megismerhetjük a kor festészeti technikáit, Firenze mindennapjait és híres lakóit (mondhatni az akkori "celebeket") és a vallási helyzetet. Számomra a könyv egyik legnagyobb meglepetése: Girolamo Savonarola alakja, aki létező történelmi alak volt (bár általam eddig nem ismert) és hihetetlen mit el nem ért a firenzieknél.

Míg a regény egészében élvezhető igazán, mégis, akadnak olyan részei, amik önmagukban is megállnák a helyüket (kedvencem a Pán és az ördög közötti párhuzam fejtegetése, amihez még az életöröm kérdésének megvitatása is társul). 

Az olvasó egy izgalmas, korhű krimibe csöppen, ami nem csak a történelmi, de a vallási ismereteit is szélesíti.

Értékelés:

Budai Lotti neve számomra garancia arra, hogy valami meghökkentő és tanulságos történetet fogok olvasni, amibe nem mellesleg bele is szeretek majd.

A festőművészt, bár nagyon gyorsan kiolvastam (7 nap alatt, pedig ez a regény sokkal mélyebb és értőbb olvasást igényelt volna, de ha egyszer annyira izgalmas volt 😊!!!), utána napokig nem tudtam más regényben elmélyülni, mert csak ez járt a fejemben, ekörül forogtak a gondolataim. (Olyannyira, hogy még a "Micsoda szajhák voltak!" bemutatóján is erről áradoztam Lottinak, amit szegény Rozi kénytelen volt végighallgatni 😅.) Biztosan újra fogom olvasni valamikor, hogy több időt hagyjak magamnak elmélyülni a részletekben.

Két kisebb kritika azonban nem maradhat el. Az egyik, egy számomra nagyon szerencsétlen névadás: Savonarola és Salvestro neve nagyon hasonlított. Többször el kellett gondolkodnom melyik melyik. Aztán csak megtanultam a feladott leckét 😄 . A másik viszont a korrektor hanyagsága: rengeteg az elütés a szövegben, vagy a hiányzó szó, toldalék. Ez a történet értékéből nem vesz el, de igencsak bosszantó, hogy vissza-vissza kell térnem egy-egy sorhoz, hogy én olvastam félre vagy sem.

Imádtam, hogy a regény nagyon erős történelmi alapokon nyugszik. Imitt-amott rákerestem erre-arra a tényre és mind megállta a helyét. Bár nem vagyok jártas a Mediciek korában, az így is kitűnt, hogy hihetetlen kutatómunka áll a regény mögött. Az külön öröm volt a számomra, hogy a regény végén egy kisebb "magyarázat" blokkot is találhatunk arra vonatkozóan, hogy mi valós, mi fikció. Ez talán még inkább segíti az eligazodást a történet szálai között. 

Amit nekem adott:

Aki ismer, tudja, hogy nem olyan régen elkezdtem festeni, így ez a téma különösen közel áll a szívemhez. Kíváncsi voltam, hogyan tudja egy "nem festő" megugrani a festészettel kapcsolatos részeket és boldogon konstatáltam, hogy szuper profi lett a könyv ebből a szempontból is.

Ez a regény társam volt a párizsi utam alatt, a hosszas várakozások alatt kikapcsolt: olvastam a Luxemburg kertben, az Eiffel torony mellett vagy a Szajna partján is. 

2023-ban az egyik legjobb, ha nem a legjobb könyvélményem és alig várom, hogy a november 10-ei találkozón, még többet halljak ennek a csodaregénynek a születéséről. 

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése